trots allt mörker så tänds många ljus

tiden går fort och det är mycket som händer. mycket som går förbi utan att stanna upp. jag hinner inte stanna upp, stanna upp och känna efter. känna efter och njuta av livet. se på allt som från någon annanstans. se på det på avstånd från sidan om och känna efter, känna att allt känns helt okej. att julen snart är här och trots allt mörker så tänds så många ljus. tänds och gör de vackert, vackert och varmt mitt i all kyla. älskade vänner, älskade familj. ta hand om varandra.

för en sista gång

en gammal svenskauppgift jag hittade, som jag skrev för länge sedan:

För en sista gång

Hon lyfte blicken som hon hade haft fäst på marken sedan hon börjat gå. Hon såg sig runt omkring för att bli medveten om verkligenheten igen. Plötsligt slutade benen röra sig, som om de frusit till is. Den mörkbruna blick hon mötte, den hon inte kunna slita ögonen ifrån, den sög ut verkligheten ur henne igen. Hon kunde inte tänka på klart, tankarna blev till en smet i hennes huvud. Hon hade älskat de gånger hon fått krypa ihop i hans trygga famn då hon sökt tröst och förståelse. Då det var de två mot världen. Nu stod de på varsin sida av vägen, som främlingar för varandra. Hon såg in i de vackraste ögon hon visste, hon hade försvunnit in i dem många gånger förut. Hon visste inte om hon ville gå eller stå kvar. Han var så vacker med sitt mörka busiga hår, som hon så många gånger dragit sina fingrar igenom, sina slitna jeans och sin träningstrunk slängd över axeln. Ingen av dem gjorde någon ansats till att säga något, fast trafikens slammer skulle ändå ha överröstat deras försök. Om det nu funnits några. Hon kände honom för väl för att kunna undgå att se att hans blick var besvärad. Hon kunde läsa honom utan och innan. Det kändes som att de stått där i en evighet när hon långsamt drog upp mobilen ur fickan utan att släppa honom med blicken. Hon kände till knapparna så väl att hon inte behövde titta efter vad hon skrev. Hon visste att det var det enda alternativet, även fast hon tvekade en sekund. Sänd. Hon visste inte då att hennes beslut skulle förändra deras liv för evigt.

Han såg henne från långt håll, men antog att han inbillade sig som vanligt. Det var inte förrän hon höjde blicken, hon haft fäst på marken, som han var säker på att det var hon. Deras blickar möttes, som om deras ögon var magneter. Han tappade uppfattningen om verkligheten. Hennes blick var det vackraste han visste, den förlamande hans kropp, tog hans anda och fick hans hjärta att flippa ur. Hon var det vackraste han visste. Att se henne fyllde honom med lycka, men det smärtade i bröstet av att se hennes sårade själ som hon försökte dölja. Han kände henne för väl för att kunna undgå att se att hennes blick var besvärad. Han kunde läsa henne utan och innan. Han hade förstört henne genom att älska henne för mycket, genom att vilja henne väl. Han hatade sig själv för det han hade gjort, och önskade att hon gjorde detsamma. Men han visste att hon inte kunde hata. Hon hade ett hjärta av guld. Han såg hennes små händer söka sig mot mobilen. Utan att släppa blicken rörde sig hennes fingrar snabbt över knapparna. Hade allt varit som vanligt hade han skrattat åt henne, retat henne för hennes små händer eller sagt att hon skrev fel när hon inte tittade på displayen. När hon då hade tittat och sett att han bara hittade på skulle hon ha puttat till honom, för att han sedan skulle dra henne intill sig för att pussa hennes panna. Hon skulle ha sagt att han var en tönt, för hennes leende skulle avslöja att hon ljög. För hennes ögon skulle lysa av all kärlek, de skulle avslöja att hon älskade honom. Nu var det inte som vanligt, nu stod han där på andra sidan vägen utan att göra minsta lilla ansats att ens ta sig till henne. Det vibrerade i hans ficka och han drog långsamt fram sin slitna Sony Ericsson.
“Det är lugnt. Fortsätt bara gå och låtsas som ingenting.”
När han lyfte blicken tillbaka till den plats där hon stått, var det ingen där. Han sökte förtvivlat med blicken. Där, ett tiotal meter längre fram såg han hennes nätta figur. Den som han haft i sina armar så många gånger. Hennes svarta hår blänkte i solen. Han ville springa efter henne, ville skrika att hon skulle stanna. Han ville be om förlåtelse. Istället stod han still, utan att röra en min. Han visste inte då, att han skulle ångra just det ögonblicket för resten av livet.

Ingen av dom såg den sladdande bilen. Inte förrän det var försent. Han skrek hennes namn samtidigt som han hörde en smäll. Han sprang mitt ut i vägen, utan att bry sig om bilarna som körde. Han kunde inte kontrollera sig själv. Han var framme vid hennes sida, sjönk ihop bredvid hennes vackra kropp som låg några meter framför bilen. Han kom att hata den bilen för resten av sitt liv. Han skrek hennes namn, om och om igen. Skrek av förtvivlan. Tårarna sprutade. Hennes små händer, de som han hållit i sina så många gånger, var täckta av blod. Hennes tjocka långa hår låg utspritt som en solfjäder. Han lyssnade efter andetag. Ja, hon andades och hennes hjärta slog. Han försökte få kontakt, försökte få henne att vakna. “Lämna mig inte, lämna mig inte!” han visste inte om han viskade eller skrek. Det såg ut som om hon sov, hon såg så lugn ut mitt i all panik. Runt hennes huvud färgades asfalten röd. Det började samlas människor runt omkring, någon ringde ambulans, någon grät, några försökte hjälpa, andra sprang bara omkring i upplösningstillstånd. Han la inte märke till någon av dem. Han hatade solen som kunde lysa så glatt på den värsta dagen i hans liv. Han var som i ett vakuum, det var bara hon. Hon låg i hans famn. Det skulle vara hon och han mot världen, hon fick inte lämna honom ensam här. Han var rädd.

När han tog upp mobilen tog hon tillfället i akt och tvingade benen att gå. Hon gick så fort hon kunde, medan tårarna började bränna under ögonlocken. Han fick inte se hennes ansikte, han fick inte se att hon var ledsen. Hon kunde inte hejda dem längre, hon lät dem rinna ner längs sina kinder. Så länge inte han såg, brydde hon sig inte om någon annan. Hon ville så gärna vända om och strunta i löftet hon gett sig själv. Strunta i allt snack om att vara stark, hon ville ju bara vara där han var. Mitt i tårarna hörde hon ett skrik, hon vände sig om och hann precis se den svarta bilen komma emot henne. Hon mer hörde än kände smällen, kroppen hann inte reagera. Ögonen svartnade. Hon föll till marken, men hon kände ingen smärta. Kroppen var bedövad. Hon hörde honom förtvivlat skrika hennes namn, om och om igen. Inom bara någon sekund var han framme vid henne, och sjönk ner vid hennes sida. Han grät. Hon ville så gärna trösta honom, säga att allt skulle bli bra, men hon kunde varken röra på sig eller prata. “Lämna mig inte, lämna mig inte!” viskade han. Hon ville så gärna säga att hon alltid skulle finnas där, att hon aldrig skulle lämna honom, men hon var inte så övertygad själv. Hon låg nu i hans famn, och hon var lycklig för första gången på väldigt länge. Det var de två igen, hon visste det. Plötsligt fick hon upp ögonen. Han såg panikslagen ut. “Förlåt, förlåt. Jag älskar dig, snälla ge inte upp..“ viskade han. Han hade inte behövt säga någonting, hon visste ändå. Såklart hon visste, och hon älskade honom också. “Var inte rädd, jag älskar dig.” hennes röst var svag. Hon slappnade av, kände lugnet. Hon slöt ögonen, ville att det sista hon skulle se var hans vackra ögon. Hon orkade inte mer, även fast hon aldrig känt sig så stark som när hon låg där i hans famn. För hon visste att det var de två mot världen igen, för en sista gång.





jag orkar inte hålla emot

för allting är tillbaka och jag orkar inte hålla emot.
tack älskade du att du tar hand om mig, när min kropp strejkar fysiskt.

gör världen mycket finare

för du blir vackrare för varje dag som går. du följer mig i varje steg och tryggheten jag känner går inte att beskriva. när allting bara känns dåligt så kan du se på mig och säga något som gör hela världen så jävla mycket finare och så mycket mer uthållbar. du gör världen mycket finare genom att bara finnas till. du, som är bara min och så jäkla vacker så det värker i bröstet. älsklng.

värdesätter

det är inte det man hör, ser eller tänker.
Det är de som man värdesätter, som betyder nåognting.

möjligheten fanns inte ens när den väl var där

För jag hittade det nerskrivet. Svart på vitt. Hur du försökte. Du misslyckades. Kunde inte låta bli. Det var inte ditt fel, inte egentligen. Jag förstod inte då. Det var samma ord, samma mening, samma uppbyggnad. Jag blundade för verkligheten, ville inte förstå. Såklart jag inte ville. Vem vill förstå något sådant. Du sa det om och om igen. Det var inte bra att vi träffades. Allt de som vi var mitt upp i. Det var inte bra egentligen. Först förstod jag inte, sedan förstod jag ännu mindre. Blev som en dålig grej som blev till en vana. En vana som gjorde att jag glömde bort vad som hände. Glömde bort vad som var nu. Hur allting var och hur fel allt kunde bli. Ingen tänkte på konsekvenserna, för mig var de så självklart att det inte fanns några. Så självklart att när de väl fanns där svart på vitt så vägrade jag fortfarande förstå. Valde att blunda, hoppa över betydelsen av meningarna, orden och blickarna. Du tappade greppet, någonting tog över. Tog över dig och allt du kände. Du kunde inte hålla tillbaka. Hålla tillbaka någonting som jag inte ens kunde föreställa mig var möjligt. För möjligheten fanns inte, den fanns inte ens när den väl var där. Var där på plats, blottade sig i allmänheten. Inte ens då var det på riktigt. Inte ens då. Det finns inte nog med ord, som skulle ge en rättvis förklaring till dig. Du kommer aldrig att förstå. Det är på väg att bli blott ett minne, men det dyker upp bilder på näthinnan då och då. Har du tagit dig ut, redan eller inte ens nu? Det finns vittnen, men inte tillräckligt med bevis. Jag skulle neka, antagligen du också. För vi skäms, båda två. Vi borde skämmas, lekte med en regel skriven i sten. Bröt den och försökte att få det att inte påverka oss. De kan aldrig bli likadant. Kanske just därför att likadant är så fel. Så otroligt fel men ändå lite fint. För någonting fint finns det där i eländet. Jag skäms, du ler. Kanske är det ditt sätt att låtsas oberörd. Av något som en gång berörde dig så mycket.


För jag var tvungen. Och på något sätt känns det skönt. Raderat. Alla de mest konkreta sms, allt från denna fina mobil. Alla spår av mig, dig och alla andra. Borta. Och det är som att nuet har tagit ett nytt steg. Ett kliv ut i det nya, en avklippt lina från det förflutna. Endast i mitt huvud, fanns alla bevis och minnen kvar. För de lämnade mig aldrig helt, lämnade mig aldrig ensam. Fanns alltid där för att dyka upp nu och då. Fast det är så över, så galet och dumt och så länge sedan.


Alla milslånga förlåt, är inte ens nära till tillräckligt.


nu är allt förändrat

Ett litet sms, från en gammal mobil. Som får mig att minnas allt som är över nu. För det var då och nu är allt förändrat. :

"Du är de bästa jag har och jag hoppas att du inser hur otroligt mycket du betyder för mig. Mitt liv utan dig skulle inte funka.  ..., du är fan de bästa som har hänt mig. Jag saknar dig så jävla mycket och hade önskat att du var med ikväll.."

raderat

tagit det vackra med sig

Ör jag kan inte sluta tänka på dina ord. Dina hatiska ord. Dina hårda fyrkantiga ord. Rakt in i hjärtat, i själen, in i varje cell för att stanna där. Bokstäver, ord, meningar. Allt fast etablerat i mitt inre. De sitter där de sitter, där det var meningen att de skulle fastna. För visst var det de, meningen? För de var inget på impuls, de var väl valde meningar som skulle få mig att förstå hur dålig person jag var. Tagit år att samla på sig, ord på ord, åsikt på åsikt, svart på vitt och till slut hade du nog för att skriva ner allt, nog för att kunna göra en slutsats. Skriva en bok kanske. Jag trodde det var som sand, som sakta blåst ut i havet och försvunnit. Tagit de vackra med sig. För det hade ju varit vackert, från min sida hade det varit vackert en gång i tiden. Det hade du också påstått, men tagit tillbaka nu. De var värre än så, det fanns inga sandkorn och inget hav. Du hade så mycket mer. Du hade tyngder av sten, för att kasta ner där det behövdes, kasta ner där det behövdes en förändring. Det var du duktig på, förändra när det behagade. När du ansåg det som dags. Du vek aldrig av, du lyssnade inte på andra utan visste precis hur allt skulle vara för att bli bra, hur allt skulle gå till. Du var så stark. Du visste nog inte om det själv, eller så visste du det. Kanske använde du dig av det, kanske medvetet, eller omedvetet. Jag hade sett upp till dig, jag och många andra. Så fin som du var, så stark som du var, sån egen vilja som du hade. Kanske blev de för mycket, att vara så omtyckt. Du hade själv stått och jamat förr, men nu hade du all rätt att spotta på katter. Det fanns ingen baktanke, inte egentligen. Såklart du trodde de, men du måste se bakåt, se sånt som du förut tyckte var självklart, tyckte var okej, tyckte var fel. Åsikter ändras, men på något vis måste man vilja förstå för att kunna förstå. Vilja lyssna för att kunna höra. Ingen vill väl se ens egna fel, du är en i mängden, du är inte felfri du heller, även fast man lätt kan tro det. Ingen är perfekt, ingen kan uppnå det stadiet. För du kommer aldrig få alla förklaringar, aldrig kommer du veta vad många gjort för dig. Försvarat, stöttat, hjälpt, offrat. Allt utan din vetskap. Du vill inte se heller, det är ett val du tagit.
Jag tar inte tillbaka något av de fina, kommer inte ändra minnet av de vackra. Kommer inte ändra minnet av skratten. Jag föredrar allt utan omskrivningar. För mig finns det inget hat, inget annat än det som du ger. För någonstans där inne försöker jag försvara dig, fortfarande. För någonstans där inne, finns det en uppskattning. En tacksamhet. De kommer du inte heller att få veta. Kanske om inte jag hade varit lika feg, kanske om vi hade kunnat rätta varandra, ja då hade vi kanske nått ett slutresultat värt att kämpa för. Nu är det slut. Det bara är så. Men även efter slutet, finns det en slags fortsättning. Kämpa vidare, gå vidare, vilja förstå och förlåta. Jag ska ta mig vidare, det är mitt mål. Jag hoppas du också gör det en dag, för så länge det finns hat med i bilden, har man inte gått vidare.
För jag kan inte sluta tänka på dina ord. Dina hatiska ord. Dina hårda fyrkantiga ord. Rakt in i hjärtat, i själen, in i varje cell för att stanna där. Bokstäver, ord, meningar. Allt fast etablerat i mitt inre. De sitter där de sitter, där det var meningen att de skulle fastna. För visst var det de, meningen? För de var inget på impuls, de var väl valde meningar som skulle få mig att förstå hur dålig person jag var. Tagit år att samla på sig, ord på ord, åsikt på åsikt, svart på vitt och till slut hade du nog för att skriva ner allt, nog för att kunna göra en slutsats. Skriva en bok kanske. Jag trodde det var som sand, som sakta blåst ut i havet och försvunnit. Tagit de vackra med sig. För det hade ju varit vackert, från min sida hade det varit vackert en gång i tiden. Det hade du också påstått, men tagit tillbaka nu. De var värre än så, det fanns inga sandkorn och inget hav. Du hade så mycket mer. Du hade tyngder av sten, för att kasta ner där det behövdes, kasta ner där det behövdes en förändring. Det var du duktig på, förändra när det behagade. När du ansåg det som dags. Du vek aldrig av, du lyssnade inte på andra utan visste precis hur allt skulle vara för att bli bra, hur allt skulle gå till. Du var så stark. Du visste nog inte om det själv, eller så visste du det. Kanske använde du dig av det, kanske medvetet, eller omedvetet. Jag hade sett upp till dig, jag och många andra. Så fin som du var, så stark som du var, sån egen vilja som du hade. Kanske blev de för mycket, att vara så omtyckt. Du hade själv stått och jamat förr, men nu hade du all rätt att spotta på katter. Det fanns ingen baktanke, inte egentligen. Såklart du trodde de, men du såg aldrig bakåt, såg aldrig sånt som du förut tyckte var självklart, tyckte var okej, tyckte var fel. Åsikter ändras, men på något vis måste man vilja förstå för att kunna förstå. Vilja lyssna för att kunna höra. Ingen vill väl se ens egna fel, du är en i mängden, du är inte felfri du heller, även fast man lätt kan tro det. Ingen är perfekt, ingen kan uppnå det stadiet. För du kommer aldrig få alla förklaringar, aldrig kommer du veta vad många gjort för dig. Försvarat, stöttat, hjälpt, offrat. Allt utan din vetskap. Du vill inte se heller, det är ett val du tagit.

Jag tar inte tillbaka något av de fina, kommer inte ändra minnet av de vackra. Kommer inte ändra minnet av våra skratt. Jag föredrar allt utan omskrivningar. För mig finns det inget hat, inget annat än det som du ger. För någonstans där inne försöker jag försvara dig, fortfarande. För någonstans där inne, finns det en uppskattning. En tacksamhet. De kommer du inte heller att få veta. Kanske om inte jag hade varit lika feg, kanske om vi hade kunnat rätta varandra, ja, då hade vi kanske nått ett slutresultat värt att kämpa för. Nu är det slut. Det bara är så. Men även efter slutet, finns det en slags fortsättning. Kämpa vidare, gå vidare, vilja förstå och förlåta. Jag ska ta mig vidare, det är mitt mål. Jag hoppas du också gör det en dag, för så länge det finns hat med i bilden, har du inte gått vidare.

många ser hatet, i sin egen spegelbild

Dagarna de skrämmer,
Och nätter lyser upp.
Alla naiva resonemang,
Följer alltid samma grupp.
Alla har ett val,
Att uppskatta det de får.
Eller fortsätta förstöra,
Allt som de förmår.
För många ser hatet,
I sin egen spegelbild.
Allt de vackra i livet,
I sanden blir förspilld.
För ser du nånsin ljuset,
I fönstret i ditt rum?
För du slutar aldrig skrika,
Fast du fått den andra stum.
Världen skapade ord,
Utan att lära ut dess innebörd.
För att kunna krossa,
Allt som ligger på gränsen till förstörd.
Varför lyser stjärnor bara på natten,
Varför gråter vi mindre på dan?
Varför bara ge,
Till de personer som är van?
Dagarna de skrämmer,
Och nätter lyser upp.
Alla naiva resonemang,
Följer alltid samma grupp.
Alla har ett val,
Att uppskatta det de får.
Eller fortsätta förstöra,
Allt som de förmår.
För många ser hatet,
I sin egen spegelbild.
Allt de vackra i livet,
I sanden blir förspilld.
För ser du nånsin ljuset,
I fönstret i ditt rum?
För du slutar aldrig skrika,
Fast du fått den andra stum.
Världen skapade ord,
Utan att lära ut dess innebörd.
För att kunna krossa,
Allt som ligger på gränsen till förstörd.
Varför lyser stjärnor bara på natten,
Varför gråter vi mindre på dan?
Varför bara ge,
Till de personer som är van?

ändra form

Han var rädd. Rädd för att känna efter. Det blev aldrig som han tänkt sig, rädslan drog honom alltid tillbaka. För de var någonting, även fast det tog tid att erkänna. Det var någonting som funnits där, något som naglade sig fast någonstans långt där inne. I skydd av skelettet låg de gömt. Han var rädd för att plocka fram de, han lät de ligga och gro, gnaga sig lite längre in. Bilda något slags brännsår som brände till lite då och då. Men han kände aldrig efter, nej han vågade inte. Han ville så gärna, men det var så mycket lättare att fly. Lättare att få bort från verkligheten, bort från allt som kan göra spår, som kan få en att verkligen känna. Känna äkta känslor, de som gjorde ondast. Någon slags intalning ekade i bakhuvudet. Det kunde aldrig vara rätt, ingenting kunde vara rätt. Han förstod inte, att det var den intalningen, som ledde honom till beslut, som därmed gjorde allting fel. Han förstod vad han skulle göra, hur kan skulle förklara eller rätt till. Han förstod inte vad han kände, förrän de var för sent.
De kommer aldrig bli lättare att prata om, aldrig att försvinna. De kommer alltid finnas kvar och vissa känslor slocknar aldrig, fast att de kan ändra form. Någonting gör de så svårt att tänka tillbaka, allt som vi gått miste om. Vi tappade greppet, om något vi aldrig hållit i. Vi släppte taget, från något som aldrig varit vårt.
Han var rädd. Rädd för att känna efter. Det blev aldrig som han tänkt sig, rädslan drog honom alltid tillbaka. För de var någonting, även fast det tog tid att erkänna. Det var någonting som funnits där, något som naglade sig fast någonstans långt där inne. I skydd av skelettet låg de gömt. Han var rädd för att plocka fram de, han lät de ligga och gro, gnaga sig lite längre in. Bilda något slags brännsår som brände till lite då och då. Men han kände aldrig efter, nej han vågade inte. Han ville så gärna, men det var så mycket lättare att fly. Lättare att fly bort från verkligheten, bort från allt som kan göra spår, som kan få en att verkligen känna. Känna äkta känslor, de som gjorde ondast. Någon slags intalning ekade i bakhuvudet. Det kunde aldrig vara rätt, ingenting kunde vara rätt. Han förstod inte, att det var den intalningen, som ledde honom till beslut, som därmed gjorde allting fel. Han förstod inte vad han skulle göra, hur han skulle förklara eller rätt till. Han förstod inte vad han kände, förrän de var för sent.

De kommer aldrig bli lättare att prata om, aldrig att försvinna. De kommer alltid finnas kvar och vissa känslor slocknar aldrig, fast att de kan ändra form. Någonting gör de så svårt att tänka tillbaka, allt som vi gått miste om. Vi tappade greppet, om något vi aldrig hållit i. Vi släppte taget, från något som aldrig varit vårt.

önskar att lyckas, var tillräckligt bra

Trycker i mig smärtstillande när ingen ser på. Låtsas som att de är bra och försöker att visa det så lite som möjligt. Visa att det gör ont. Inuti känner jag mig så tom. Vill bara gråta ut tills tårarna tar slut. Låta de rinna ner längst kinderna och blöta ner mina kläder. Få maskaran att bilda svarta avtryck under mina rödsvullna ögon. Få något slags slut. De flesta tror nog att de är bra igen, men de sliter och drar så i mig. De smärtar både psykiskt och fysiskt. Att jag är så svag gör det bara ännu värre. För ingen vet hur svag jag är just nu. Hur svag jag blir av all press. All jävla press som ligger över mig som en tyngd. Hur svag jag är för fel ord. Hur svag jag är för sarkasm som riktas fel. Hur svag jag blir av att jag inte kan vara stark. Hur svag jag blir av att inte kunna få ut saker inom mig. Inte kunna träna och ta ut sig. Hade jag inte haft honom, han som inte vet hur jobbigt det är, men ändå står ut med mitt humör. Han som kan få mig att känna mig älskad. Hade de inte varit för honom, hade jag legat på golvet i en hög och skrikit. För på något sätt får han mig att stå ut, utan att han vet om de. För han lämnar mig aldrig ensam. De gör inte mina vänner heller, egentligen. De vet bara inte om hur allt känns, de vet bara inte om att jag är så nära att bryta ihop i ensamheten. Småsaker tar så hårt, och jag skäms över mig själv. Jag vill få ett slut men jag vill inte gå igenom alla test.
All press. All press om att prestera. Alltid prestera perfekt. De är så mycket, allt på samma gång och jag hinner inte med mig själv. Jag får inte röra på mig och kan därför aldrig slappna av, aldrig koncentrera mig som jag kunde förr. Press från andra men även från mig själv. Jag vill ju vara perfekt. Jag vill göra mitt bästa och lyckas bra med någonting. Det är ju någonting jag alltid varit bra på och de vill jag hålla fast vid. Det är de enda jag är bra på just nu. Jag känner sådan press att de trycker ner mig psykiskt. Jag fortsätter kämpa på, vill så gärna få allt över. Önskar att lyckas, var bra nog. Tillräckligt bra för att vara nöjd.
Trycker i mig smärtstillande när ingen ser på. Låtsas som att de är bra och försöker att visa det så lite som möjligt. Visa att det gör ont. Inuti känner jag mig så tom. Vill bara gråta ut tills tårarna tar slut. Låta de rinna ner längst kinderna och blöta ner mina kläder. Få mascaran att bilda svarta avtryck under mina rödsvullna ögon. Få något slags slut. De flesta tror nog att de är bra igen, men de sliter och drar så i mig. De smärtar både psykiskt och fysiskt. Att jag är så svag gör det bara ännu värre. För ingen vet hur svag jag är just nu. Hur svag jag blir av all press. All jävla press som ligger över mig som en tyngd. Hur svag jag är för fel ord. Hur svag jag är för sarkasm som riktas fel. Hur svag jag blir av att jag inte kan vara stark. Hur svag jag blir av att inte kunna få ut saker inom mig. Inte kunna träna och ta ut sig. Hade jag inte haft honom, han som inte vet hur jobbigt det är, men ändå står ut med mitt humör. Han som kan få mig att känna mig älskad. Hade de inte varit för honom, hade jag legat på golvet i en hög och skrikit. För på något sätt får han mig att stå ut, utan att han vet om de. För han lämnar mig aldrig ensam. De gör inte mina vänner heller, egentligen. De vet bara inte om hur allt känns, de vet bara inte om att jag är så nära att bryta ihop i ensamheten. Småsaker tar så hårt, och jag skäms över mig själv. Jag vill få ett slut men jag vill inte gå igenom alla test.
All press. All press om att prestera. Alltid prestera perfekt. De är så mycket, allt på samma gång och jag hinner inte med mig själv. Jag får inte röra på mig och kan därför aldrig slappna av, aldrig koncentrera mig som jag kunde förr. Press från andra men även från mig själv. Jag vill ju vara perfekt. Jag vill göra mitt bästa och lyckas bra med någonting. Det är ju någonting jag alltid varit bra på och de vill jag hålla fast vid. Det är de enda jag är bra på just nu. Jag känner sådan press att de trycker ner mig psykiskt. Jag fortsätter kämpa på, vill så gärna få allt över. Önskar att lyckas, var bra nog. Tillräckligt bra för att få känna sig nöjd.

stjärnor

vi fruktar mörkret,
men vad vore ett liv utan stjärnor?

soldier

Where did all the people go?
they got scared when the lights went low.
I get you through it nice and slow,
when the world's spinning out of control.
Afraid of what they might lose
might get scraped or they might get bruised.
You can beg on what's the use
that's why it's called the moment of truth
I'd get it if you need it,
I'll search if you don't see it,
you're thirsty, I'll be your rain,
you get hurt, I'll take your pain.
I know you don't believe it,
but i said it and i still mean it,
when you heard what i told you,
when you get worried I'll be your soldier.
Where did all the people go?
they got scared when the lights went low.
I get you through it nice and slow,
when the world's spinning out of control.

Afraid of what they might lose
might get scraped or they might get bruised.
You can beg on what's the use
that's why it's called the moment of truth

I'd get it if you need it,
I'll search if you don't see it,
you're thirsty, I'll be your rain,
you get hurt, I'll take your pain.

I know you don't believe it,
but i said it and i still mean it,
when you heard what i told you,
when you get worried I'll be your soldier.

/gavin degraw

så svårt att säga men så enkelt att känna

Han har den alltid där, ser den varje gång han vaknar. Bär den runt handen som om de vore ett slags bevis. Bevis och ett minne. Minne från då. För det fanns något så vackert, mitt upp i hans obesvarade känslor. En slags trygghet. En slags kärlek. Han använde sig aldrig av ordet älska, de var så svårt att säga det. Så svårt att säga men så enkelt att känna. De var en slags nutid, en tid i nuet. En tid han levde i nuet. Både han och hon. De är nästan som om de är tagna tillbaka till verkligheten nu. Som om verkligheten måste vara grå och sorglig. Sorglig på de sätt att de är över. För de var väl så de var, även fast han inte ville tänka så. Det ville inte hon heller. Det var som om de var omöjligt att stoppa, som en film som man inte kan spola över. Som ett slut som man inte bara kan “låta bli att se”. Det här var deras verklighet nu. Även fast de önskade många gånger, att de bara handlade om mörkret. Om mörker och osäkerhet. Att fanns någon mening i att de skulle tappa bort sig själva, tappa bort sig själv, och de andra. Att de skulle hitta tillbaka så snart de fann sig själv igen. De behövde bara klara hela banan för att ta sig till slutet av spelet. De behövde bara hitta ut genom labyrinten av höga träd med gröna täta blad.
Han bar de alltid med sig, runt handen som ett slags bevis. De var omöjligt att inte lägga märke till det.
Han har den alltid där, ser den varje gång han vaknar. Bär den runt handen som om de vore ett slags bevis. Bevis och ett minne. Minne från då. För det fanns något så vackert, mitt upp i hans obesvarade känslor. En slags trygghet. En slags kärlek. Han använde sig aldrig av ordet älska, de var så svårt att säga det. Så svårt att säga men så enkelt att känna. De var en slags nutid, en tid i nuet. En tid han levde i nuet. Både han och hon. De är nästan som om de är tagna tillbaka till verkligheten nu. Som om verkligheten måste vara grå och sorglig. Sorglig på de sätt att de är över. För de var väl så de var, även fast han inte ville tänka så. Det ville inte hon heller. Det var som om de var omöjligt att stoppa, som en film som man inte kan spola över. Som ett slut som man inte bara kan “låta bli att se”. Det här var deras verklighet nu. Även fast de önskade många gånger, att de bara handlade om mörkret. Om mörker och osäkerhet. Att fanns någon mening i att de skulle tappa bort sig själva, tappa bort sig själv, och de andra. Att de skulle hitta tillbaka så snart de fann sig själv igen. De behövde bara klara hela banan för att ta sig till slutet av spelet. De behövde bara hitta ut genom labyrinten av höga träd med gröna täta blad.

Han bar de alltid med sig, runt handen som ett slags bevis. De var omöjligt att inte lägga märke till det.

we found love

Y
ellow diamonds i
n the light
And we're standing side by side
As your shadow crosses mine
What it takes to come alive
It's the way I’m feeling I just can't den

Yellow diamonds in the light
And we're standing side by side
As your shadow crosses mine
What it takes to come alive

It's the way I’m feeling I just can't deny

/rihanna



with pain in your voice


because you stood there broken, split in two.
It was with pain in your voice, you understood.
I broke your heart, and I can't deny it
because you stood there broken, split in two.
It was with pain in your voice, you understood.
I broke your heart, and I can't deny it

någon som hon kallade sin bästa vän

Hon har svårt att hantera kritik. När någon kallar henne ful, är de mycket lättare att se förbi. Kommer du ihåg när hon ringde dig och grät? Du som då var någon som hon kallade sin bästa vän. Hon grät, det var första gången du hört henne gråta. Sett hennes tårar hade du aldrig gjort, och skulle aldrig få göra. Hon grät för de hon tog emot från andra håll. De hade kommit, tre stycken, från olika håll. Med anledningar, synpunkter och åsikter. Klagomål, bara klagade på henne. Hon satt och tog emot, försökte förklara men sa aldrig någonting tillbaka. Hon sa aldrig emot. Använde sig av ordet förlåt. Sa de om och om igen, som om de skulle minska på orden som långsamt bröt ner henne. Till slut föll hennes värld. Du svarade, kunde inte säga något för att hjälpa. Behövde inte säga något. Hon behövde bara gråta ut hos någon. Hos någon som inte kunde se henne. Någon som inte visste någonting, för hon skämdes över orden som sades till henne. Hon skämdes över situationen, blev mer och mer övertalad om att hon gjorde fel. Ingen fick någonsin veta varför, ingen kommer troligen få göra det heller. Tre år senare, den hon då kallade sin bästa vän, är någon hon hejar på några gånger om år. Allt fortsätter att förändras, folk fortsätter att förändras, jorden fortsätter att förändras. Allt förändras.


kämpa

Vad gör man när man älskar någon så att det gör ont? När man är så besviken så att man vill lägga sig ner till någon kommer och rättar till all oreda. Du märker inte att du förändras va? Och nej, jag kommer inte säga de till dig. Jag kommer inte klaga. För jag vet hur det slutar, jag har varit med förr. Kanske gör jag fel. Men du ska inte behöva känna så på grund av mig. Jag vill inte skapa någon slags kall okänslig vägg emellan oss. För de är så de blir, de är så det nästan alltid blir. Och nej, du, ni, alla ni som vill skulle nog säga att “jag inte är rätt person att säga de”. Kanske är jag inte rätt person, kanske kommer jag aldrig att bli rätt person heller. Men jag måste få tycka, jag måste få sitta här i min ensamhet och tycka. Tycka att de är synd. Tycka att blickar och ord gör ont. Tycka att de jag ser är så sorgligt. Jag vill inte se på bilder, jag vill bara fly från allt. “Kämpa, kämpa för de du bryr dig om”. Jag har tänkt på de där med att kämpa. Måste man kämpa för att någon ska tycka om en, då kan alltså inte den personen tycka om en som man är. Då kan inte den personen bry sig nog mycket om en. Är det någon idé då? Är det de? De är värt de för mig. Samtidigt som de inte går att stoppa känslan att de är endast jag som vinner på de, endast jag som får ut någonting av att kämpa. Och de är så tröttsamt. På något egoistiskt sätt så känns de som att om inte jag gör någonting, så kommer ingen göra de. De kommer rinna ut i sanden, blanda sig med alla andra miljontals sandkorn. Ett sandkorn i öknen. Jag är mest arg, arg och besviken. Mest på mig själv. Själviska jag.


just precis nu

Bara därför att du är världens bästa. Lyckas få mig på bra humör mitt i alla grubblerier. Just precis idag, precis just nu känns ditt erbjudande så lockande. Byta stad, komma nära dig. Bara därför att jag just nu inte räcker till. Bara därför att jag just nu inte önskar något mer än att kunna prata med någon. Om hur jag känner, hur jag upplever. Hur jag mår. Någon jag kan säga emot, säga precis som jag känner till. Någon jag kan säga de där felen till som ingen får höra annars. Någon som skulle förstå. Någon som jag inte behöver vara rädd att säga något fel till. Uppträda fel emot. Just precis nu, skulle jag ha tackat ja. Flera gånger om.

-

är de värt, när man måste kämpa för att räcka till?

blir till jord

6 kilon. Som om 6 kilotyngder släppts ur handen, landat i golvet med en smäll. Det bildas ett hål, tyngderna går igenom golvet, igenom husgrunden och ner i marken, blir till jord och försvinner, försvinner. Orken, energin följer med ner i marken. Muskler förtinas. Ögonlocken blir tyngre och tyngre. Maten växer i munnen. Sväljs aldrig ner. Ligger i strupen och väntar på att få komma upp igen. Efter 6, 7 timmar känns det bättre. För att sedan börja om igen. Kilo på kilo. Inget fel på mig, inget fel på mig. Fortsätter ta mitt blod, åt ingenting. Fortsätter ge mig blåmärken, till ingenting, ingenting. Det tjänar ingenting till, att be efter hjälp. Ingen kan hjälpa, ingen kan se. Ingen kan förstå. Skäms inombords, rädd att de få som tror mig ska sluta tro. Rädd för att stanna här, stanna tills det är försent.


if she had wings


Trouble is her only friend and he's back again.
Makes her body older than it really is.
She says it's high time she went away,
No one's got much to say in this town.
Trouble is the only way is down.
Down, down.
As strong as you were, tender you go.
I'm watching you breathing for the last time.
A song for your heart, but when it is quiet,
I know what it means and I'll carry you home.
I'll carry you home.
If she had wings she would fly away,
And another day God will give her some.
Trouble is the only way is down.
Down, down.
As strong as you were, tender you go.
It makes her body older than it really is.
She says it's high time she went away,
No one's got much to say in this town.
Trouble is the only way is down.
Down, down.

If she had wings she would fly away,
And another day God will give her some.
Trouble is the only way is down.
Down, down.

As strong as you were, tender you go.
/james blunt

liten i jämförelse med kärleken

Hon springer, håret flyger och hon ler. Hon hoppar fram, lyckan är så tydlig i hennes ögon. Hade han stått nog nära hade hennes hår snärtat honom i ansiktet. Hon älskar det här, solen i ansiktet, värmen i bröstet, kärleken i luften. Han ler också, han är också lycklig. Han ser på henne, hennes oblyga sätt. Hon ser rakt in i hans vackra ögon som göms under de busigt spretiga håret. De stora kläderna klär honom, bara honom, han med så fint leende och naturligt omtänksamt sätt att vara. Han var så fin, hennes vän. Hon var glad i hans närhet, förvandlades till en annan person. En sprudlande, påhittig, skrattande figur. Hon kände sig liten i jämförelse med kärleken hon kände. Hon kände sig stor i jämförelse till allt ont som förut funnits där. De hade blåst bort. Hon hade vuxit, inombords. Hon levde livet, studsade fram.
Han såg på henne, visste att hon kände hans blick fast att hon var vänd åt andra hållet. Hon snurrade runt och hennes hår flög åt alla håll. Hon log och han log tillbaka, såklart. Hur skulle han kunna låta bli? Kärleken var så stor. Han var lycklig, kunde inte låta bli att skratta åt henne där och hoppade fram.
Han ville stanna där, precis i det ögonblicket. Frysa tiden och bara få stå och se på henne, le och skratta och känna just den lyckan som han kände just då. Han ville spela in ögonblicket och spara på ett minneskort, där han sedan kunde se det om och om igen. Hon betydde så mycket för honom.
Där står de och ser på varandra. Ler, skrattar. Han, med vetskapen om att hon inte ser på honom på samma sätt. Han förstod inte hur hon kunde vara så naiv, inte vilja förstå. För de gjorde ont i honom, han valde aldrig falla för henne, hans fina vän.
Hon springer, håret flyger och hon ler. Hon hoppar fram, lyckan är så tydlig i hennes ögon. Hade han stått nog nära hade hennes hår snärtat honom i ansiktet. Hon älskar det här, solen i ansiktet, värmen i bröstet, kärleken i luften. Han ler också, han är också lycklig. Han ser på henne, hennes oblyga sätt. Hon ser rakt in i hans vackra ögon som göms under de busigt spretiga håret. De stora kläderna klär honom, bara honom, han med så fint leende och naturligt omtänksamt sätt att vara. Han var så fin, hennes vän. Hon var glad i hans närhet, förvandlades till en annan person. En sprudlande, påhittig, skrattande figur. Hon kände sig liten i jämförelse med kärleken hon kände. Hon kände sig stor i jämförelse till allt ont som förut funnits där. De hade blåst bort. Hon hade vuxit, inombords. Hon levde livet, studsade fram.

Han såg på henne, visste att hon kände hans blick fast att hon var vänd åt andra hållet. Hon snurrade runt och hennes hår flög åt alla håll. Hon log och han log tillbaka, såklart. Hur skulle han kunna låta bli? Kärleken var så stor. Han var lycklig, kunde inte låta bli att skratta åt henne där och hoppade fram.
Han ville stanna där, precis i det ögonblicket. Frysa tiden och bara få stå och se på henne, le och skratta och känna just den lyckan som han kände just då. Han ville spela in ögonblicket och spara på ett minneskort, där han sedan kunde se det om och om igen. Hon betydde så mycket för honom.

Där står de och ser på varandra. Ler, skrattar. Han, med vetskapen om att hon inte ser på honom på samma sätt. Han förstod inte hur hon kunde vara så naiv, inte vilja förstå. För de gjorde ont i honom, han valde aldrig falla för henne, hans fina vän.

lev

lev nu, lev idag, lev ikväll

liv, död

lyckliga, tärande minnen, tårfyllda ögon, leende läppar, ekande skratt, kärlek, vänskap, hopp, skrik, hårda ord, vackra meningar, sprudlande energi, trött och sliten kropp, röda läppar, vit själ, smärta, hat, oro, gläde, uppskattning, liv, död.

-


RSS 2.0